KAKO DA NAPRAVITE PLAN RENOVIRANJA STANA I DA NIŠTA NE PROPUSTITE
POZOVITE NAS

KAKO DA NAPRAVITE PLAN RENOVIRANJA STANA I DA NIŠTA NE PROPUSTITE

22.4.2022.

Došlo je vreme za renoviranje stana i šta sada? Odakle krenuti, koga prvo pozvati, šta prvo uraditi? Savete pročitajte u našem novom blogu.

Kada renoviranje stana dođe na red, većina ljudi se uhvati za glavu. To ne treba da vas čudi, jer gotovo svakodnevno od prijatelja i poznanika čujete različita iskustva – sa majstorima, sa kupovinom stolarije, nameštaja, sobnih vrata... Da bismo vam proces renoviranja stana, koji će svakako biti dug i iscrpan, malo olakšali, danas dajemo nekoliko saveta, odnosno pravimo za vas plan koji treba da napravite, tako da ništa ne propustite. Krećemo redom.


Početni plan renoviranja stana

Retki su oni koji su spremni da daju ključ u ruke preduzimačima kada renoviranje stana dođe na red. Zbog toga je prvi korak u početnom planu odabir pravih majstora za taj posao. Kada se odlučite koje ćete majstore pozvati, sa njima odmah napravite dogovor. Postavite rokove, pa čak odredite i „penale“ ukoliko se radovi u stanu ne završe na vreme. Tako ćete biti sigurni da će posao biti završen baš kada ste planirali.

Zašto je ovo prvi korak? Zato što gotovo da nema osobe koja je krenula u renoviranje stana i sa majstorima prošla glatko. Rokovi se često probiju, majstori se javljaju, a onda ne javljaju i tako u nedogled.

Šta početni plan renoviranja stana sve treba da obuhvata?


Naredni koraci


Bacanje starih stvari

Ukoliko ste kupili stari stan, verovatno želite da ga potpuno renovirate i da izbacite stare stvari koje se nalaze unutar njega.

To ne znači da treba da izbacite baš sve. Ukoliko je neke detalje ili komade nameštaja moguće restaurirati i dati im novo mesto ili novo „ruho“, preporučljivo je da to i uradite. Ostale stvari slobodno izbacite – staru stolariju, pločice, unutrašnja i ulazna vrata, podove, sanitariju itd.

Važno je da vam napomenemo da šut nikako ne bacate u kontejner, već ga izbacite na deponiju. Bacanjem šuta u kontejner rizikujete da dobijete kaznu komunalne policije.

Vodite računa i o kućnom redu i obavezno ostavite obaveštenje komšijama o dužini trajanja radova, uz molbu da imaju strpljenja i razumevanja za vas. Možda neće imati svi, ali je bolje da bude obaveštenja na ulazu u zgradu, nego da imate probleme.

Što se tiče vremena, za bacanje starih stvari potrebno vam je dva dana.


Postavljanje novih instalacija

Onog trenutka kada su stare pločice olupane, demontirane i uklonjene, zajedno sa ostalim starim stvarima u vašem stanu, na red dolazi postavljanje novih instalacija, odnosno zamena starih novim. To podrazumeva ugradnju novih plastičnih cevi za vodovod i kanalizaciju, ali i postavku novih električnih instalacija.

Ovi poslovi mogu biti bučni, jer podrazumevaju mnogo štimovanja i bušenja. Zamena vodovodnih cevi obuhvata i zatvaranje vode, pa bi bilo dobro da još jedno obaveštenje prati prethodno onog trenutka kada krenete u taj proces koji obično traje od 7 do 10 dana.


Naručite nove prozore i vrata

Kada adaptirate stan, nastojite da vodite računa o dobroj izolaciji, ali i o bezbednosti u vašem novom domu. Naš predlog je da izbor budu PVC prozori, dok prilikom kupovine novih ulaznih vrata treba da birate Supporta sigurnosna vrata. Pored ulaznih, pažnju obratite i prilikom izbora unutrašnjih vrata.

Pre svega, sobna, odnosno unutrašnja vrata treba da budu izrađena od medijapana i da imaju visok stepen površinske zaštite. Birajte mudro i smer u kojem će se vaša sobna vrata otvarati i uskladite to sa ostalim rasporedom u vašem novom/starom stanu.


Vreme je za gipsane radove

Nakon izbora novih vrata i prozora, sledeći korak su gipsani radovi. Razmislite da li želite spuštene plafone, da li vam je potreban jedan ili više pregradnih zidova i tome slično. Gipsani radovi se izvode i ukoliko želite da ugradite određene svetiljke ili klimu.

Svakako imajte na umu da se plafon spušta minimum 10 do 12 cm da bi se ugradila halogena svetiljka, dok je za centralnu klimu spuštanje plafona moguće za 35 cm. Minimalna visina tavanice treba da bude 2,70 metara da bi plafon uopšte mogao da se „spusti“. U suprotnom vam ne preporučujemo da se odlučite na ovaj korak, odnosno na radove koji mogu da traju od tri do 7 dana, u zavisnosti od obima posla.


Hidroizolacija i postavljanje pločica

Kada keramika dođe na red, hidroizolacija je prvi naredni korak. Važno je da bude kvalitetno urađena, jer je jedna od najvažnijih stvari prilikom izvođenja građevinskih radova.

Nakon postavljene hidroizolacije, možete krenuti sa postavljanjem pločica. Dobro se raspitajte oko keramičara koji će uraditi ove radove u vašem stanu i ne razmišljajte.

Postavljanje pločica može trajati od 7 do 10 dana, u zavisnosti od toga koje ste i kakve pločice odabrali. Za hidroizolaciju je dovoljan jedan dan.


Skidanje stare i ugradnja nove stolarije

Ukoliko ste rešili da promenite stolariju, vreme je da prozore koje ste odabrali u jednom od prethodnih koraka postavite u novom stanu. Majstori u istom danu mogu da skinu stare prozore i postave nove.

Važno je samo da odaberete dan bez padavina i da nakon postavljanja prozora proverite da li je ostala neka pukotina, za svaki slučaj.


Gletovanje i krečenje

Nećemo vam objašnjavati šta znači gletovanje, a šta krečenje, ali je važno da znate da je ovo naredni korak u renoviranju stana. Dobro odaberite boje zidova u vašem novom stanu, jer one utiču i na vaše raspoloženje, ali i na sve ostale detalje koje ćete uneti u enterijer.

Vreme koje je potrebno za krečenje i gletovanje može obuhvatati od 7 do 15 dana.


Postavljanje sigurnosnih vrata

Na redu je postavljanje novih sigurnosnih vrata koja ste odabrali u jednom od prethodnih koraka. Da bi se ona postavila dovoljan je jedan dan, dok su razlozi za izbor Supporta sigurnosnih vrata sledeći:

  • obloga dovratnika i krila može biti u dekorima sobnih vrata,
  • Supporta sigurnosna vrata imaju 18 tačaka zaključavanja,
  • krilo je ispunjeno kamenom vunom radi bolje zvučne i toplotne izolacije,
  • Securemme špijunka, cilindar za zaključavanje, protivprovalno ojačanje oko brave i noćna reza.


Postavljanje podova

U zavisnosti od toga da li ste odabrali parket, laminat ili neki drugi tip podova zavisiće i vreme koje će biti potrebno da se oni postave. Prepustite i ovaj korak majstorima, koji treba da zaštite pod kartonom ili folijom. Trajanje radova je dva dana za gotov parket i laminat, dok je 5 do 7 dana potrebno za postavljanje masivnog parketa sa hoblovanjem, bajcovanjem i lakiranjem.


Postavljanje unutrašnjih/sobnih vrata

Onda kada su podovi postavljenji, vreme je za ugradnju sobnih vrata. Vodite računa o tačnim dimenzijama, ali i o smeru otvaranja. Leva vrata su ona koja, kada ulazite u prostoriju, otvarate levom rukom, odnosno kod kojih je ključaonica na desnoj strani. Kod desnih vrata, koja se otvaraju desnom rukom, ključaonica je s leve strane.

Naša preporuka su Supporta sobna vrata koja potpuno možete uskladiti sa bojom zidova u vašem stanu.


Slede završni i fini radovi

Blizu smo završetku procesa renoviranja i adaptacije stan. Na red dolaze završni radovi, kao što je postavka parket lajsni. Nakon toga sledi završna ruka krečenja ili postavljanje tapeta, ukoliko ste se odlučili na ovaj detalj na zidovima.

Fini radovi obuhvataju postavljanje rasvete i električne galanterije, montiranje sanitarije u kupatilima, kao i ugradnju kuhinje i kuhinjskih elemenata. Naš savet je da tokom tog procesa ne skidate foliju ili karton sa poda, da biste ga zaštitili od mogućih oštećenja.


Najlepše za kraj – kupovina nameštaja i dizajn enterijera

Kada završite sa majstorima u svom stanu, vreme je za kupovinu nameštaja i dizajn kompletnog enterijera. Birajte nameštaj u skladu sa stilom koji ste odabrali i nastojite da se on savršeno uklopi sa bojom zidova, stolarije, pa i sobnih vrata.

Kada tome dodate i detalje, kao što su slike, tepisi, ukrasni elementi, dobijate potpuno novu oazu u kojoj konačno možete da uživate.

Na kraju je važno da napomenemo da renoviranje stana ne mora nužno obuhvatati sve ove korake. Napravite svoj plan i dinamiku izvođenja radova koja vam najviše odgovara, a Supporta tim je tu da vam da sve odgovore na pitanja o sigurnosnim i sobnim vratima koja želite u svom stanu.