KOLIKO KOŠTA RENOVIRANJE STANA?
POZOVITE NAS

KOLIKO KOŠTA RENOVIRANJE STANA?

30. Januar 2022.

Ako razmišljate o renoviranju stana ili kupovini starog, ovo su stavke koje treba da stavite na papir!

 

Pre nego što donesete odluku o renoviranju stana, najbolje je da pripremite BUDŽET unapred kako biste izbegli neprijatna iznenađenja. Bilo da se nalazite u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Valjevu, Smederevu ili bilo gde u Srbiji, postoji veliki izbor kada su u pitanju cene zanatlija i kompanija koje rade po principu "ključ u ruke".

Različiti faktori mogu uticati na cenu kompletnog renoviranja, ali ono što je najvažnije je da izaberete KVALIFIKOVANE LJUDE kojima ćete ukazati poverenje, a zatim da se odlučite za najbolju ponudu. Najbolja ponuda nije najjeftinija i iako bi svako želeo da za radove plati najnižu cenu, nemojte upasti u zamku prihvatanja "najpovoljnije" ponude, jer ona često to nije.

 

Šta sve ulazi u cenu renoviranja?

Bez obzira da se sami upuštate u ovu avanturu ili angažujete izvođača radova, evo koje 3 faze renoviranja stana je potrebno da razmotrite i stavite na papir.

 

PRVA FAZA - IZVOĐAČ ILI MAJSTORI

Ukoliko se odlučite za kompaniju koja će voditi radove i ugovarati poslove, budite spremni da pozovete više kompanija i da se detaljno raspitate šta sve ulazi u cenu i koje materijale koriste, jer upravo to će odreiti cenu kompletnog renoviranja. U nastavku su okvirne cene po kvadratu u zavisnosti od toga koje materijale birate, da li menjate instalacije ili uvodite nove, da li sami radite demontažu, da li hoblujete parket ili postavljate novi, gipsanih radova, sanitarija, skidanje tapeta i slično.

  • najjeftinija varijanta 100-150€ po m2
  • srednja varijanta 200-250€ po m2
  • najskuplja varijanta 300-350€ po m2

Ukoliko se odlučite da vi budete izvođač i sami birate majstore za svaki posao, potrebno je da precizirate detaljno sledeće stavke:

  • kada počinju radovi?
  • koliko traju radovi?
  • kolika je cena za ugovoreni posao?

 

DRUGA FAZA - DEMONTAŽA I RUŠENJE

Bilo da ste kupili stari stan ili da renovirate svoj, oslobodite se svih stvari koje vam ne trebaju. To ne podrazumeva samo bacanje stvari koje je možda stari vlasnik ostavio, već i skidanje starih pločica, sanitarija, podova, električnih prekidača, ugradnog nameštaja, unutrašnjih vrata, zidova - sve što se neće naći u vašem renoviranom stanu. Ono što samostalno budete uradili umanjiće cenu demontaže, pa zbog toga zapišite na papir za koje stavke vam je potrebna pomoć i prilikom ugovaranja radova i cene istaknite samo stavke za koje će biti odgovorno drugo lice.

Važna napomena: Šut iz stana je potrebno odneti na deponiju, nikako se ne baca u kontejner, da ne biste dobili kaznu od komunalne policije.

 

TREĆA FAZA - SVI POTREBNI RADOVI

U nastavku obratite pažnju na sve potrebne radove kada renovirate stan i zapišite na papir sve stavke koje će se ticati vašeg stana, kao i okvirne cene.

INSTALACIJE (2.000€ - 3.400€)
Kod ovih radova su uključene elektroinstalacije u celom stanu (15€ -25€ po m2) i hidroinstalacije kupatila, kuhinje i terase sa montažom sanitarija (800€ do 1.100€). Zamena instalacija je obavezna  ako su instalacije stare, jer kada jednom renovirate stan, kasnije je zamena instalacija mnogo teža i donosi dodatne troškove. Cena instalacija najviše zavisi od elektroinstalacija, odnosno od odluke da li radite zamenu i montažu gde sve utičnice i rasveta ostaju na istom mestu (cena je oko 600-1000€) ili ugrađujete novu elektroinstalaciju s novim pozicijama utičnica i rasvete, novom razvodnom tablom, novom elektrogalanterijom i montažom (cena do 2.500€). U cenu nije uračunata kupovina nove rasvete.

GIPSARSKI RADOVI (17€ - 46€ po m2)
U ove radove spadaju: spuštanje plafona, kaskade i lukovi od gipsa, pregradni zidovi, pravljenje gipsanih niša, police od gipsa. Pre nego što razmislite šta želite u svom stanu, obratite pažnju na visinu plafona, jer ukoliko je niža od 2,70m dodatnim spuštanjem plafona dobićete skučen prostor.

SPOLJNA STOLARIJA (150€ - 200€ po m2)
Kada su u pitanju prozori, ova stavka može dosta da utiče na cenu renoviranja stana u zavisnosti od materijala prozora, dimenzija, koliko imate prozora i balkonskih vrata, roletni, komarnika. Stavite na papir šta vam je sve potrebno i koji materijal želite (PVC je najjeftiniji otprilike 150€ po komadu) i onda kontaktirajte nekoliko proizvođača spoljne stolarije.

ULAZNA SIGURNOSNA VRATA (450€ - 1.000€ po komadu)
Kada birate ulazna vrata, odaberite isključivo najkvalitetnija. Budite sigurni da su pre svega bezbedna, koji je sistem zaključavanja, kako se obezbeđuje zvučna i toplotna izolacija, da li ima protivprovalno ojačanje. Istakli bismo u ovom delu teksta da naša Supporta sigurnosta vrata imaju 18 tačaka zključavanja, oblogu dovratnika koja pokriva celu debljinu zida, okvirni ram krila izrađen od INOX-a, krilo ispunjeno kamenom vunom radi bolje zvučne i toplotne izolacije, Securemme špijunku i cilindar za zaključavanje sa jednim gradilišnim ključem i pet originalnih ključeva i protivprovalno ojačanje. Onda kada ste ste uverili u sigurnost ulaznih vrata, budite sigurni da će takva vrata moći da se urade u vašem stilu i dizajnu koji želite.

SOBNA VRATA (150€ - 250€ po komadu)
Unutrašnja vrata su jedan od najvidljivijih elemenata dizajna vašeg doma, jer pružaju vizuelni uticaj i obratite posebnu pažnju u njihovom odabiru. Svakako najjeftinija varijanta je da ih prepravite, ofarbate i zamenite kvake, što bi vas koštalo oko 80€ - 100€ po vratima. Imajte u vidu da su naša Supporta vrata 165€ i razmislite da li vam ta ušteda znači u trenutku renoviranja i da li je bolja odluka da vrata promenite u budućnosti. Ukoliko se odlučite da zamenite vrata, pre svega razmislite o stilu, materijalu i boji vrata. Kako da izaberete sobna vrata, možete pročitati klikom na link. Pored dizajna, sobna vrata moraju da imaju povećan stepen otpornosti na grebanje, habanje, cigarete, uticaj sunca, kućnu hemiju. To su sve važne karakteristike, kako bi vaša vrata dugoročno ostala kao nova. I dodatno, uverite se da su vaša vrata ekološka i bezbedna za zdravlje ljudi.

KERAMIKA (8€ - 15€ po m2 samo ruke)
Odabir keramike je isto važan kada je estetika vašeg doma u pitanju i obavezno odvojite vreme na izbor pločica, obiđite više prodavnica keramike, pogledajte na internet stranicama, a kada pronađete svoje idealne pločice, vreme je za dobrog keramičara. Nemojte da vas brine postavka ako izaberete veći format pločica, jer postoji novi sistem za postavku istih i dobri majstori to znaju. Vodite računa da na vreme nađete keramičara ako ne angažujete izvođača i "ključ u ruke", jer na tržištu je trenutno manjak dobrih keramičara. Naš savet je da, pre nego što krenete sa radovima, raspitate se za keramičare i ugovorite posao kako vam se ne bi desilo da u trenutku kada bude vreme za postavku pločica, vi nemate majstora.

MOLERSKI RADOVI (9€ - 45€ po m2)
Razlog zašto su molerski radovi ispred podova i grejanja je gletovanje - popunjavanje svih rupa, rupica, ravnanje zidova, obrađivanje špaletne oko prozora i vrata. A kada na red dođe krečenje znajte da ste blizu kraja renoviranja. Posvetite vreme i u odabiru boja, ako niste sigurni, uvek se možete posaveti sa stručnjacima za enterijer ili iskusnim molerima, jer boje vašem domu daju poseban vizuelni efekat, toplinu i stil. Samo gletovanje i krečenje ćete platiti 5€ - 10€ po m2, a posebne zidne dekorativne tehnike 15€ - 35€ po m2.

PODOVI (3€ do 28€ po m2)
Ova stavka značajno utiče na cenu renoviranja, kao i spoljna stolarija. Najpovoljnija varijanta je da zadržite stari parket ukoliko je u dobrom stanju i uradite hoblovanje i lakiranje (9€ - 12€ po m2). Naš savet je da svakako zamenite lajsne, jer nisu skupe (150€ - 200€), a imaće ogroman uticaj na konačni izgled vašeg stana. Druga varijanta je da zamenite parket i tu je najveća stavka odabir parketa, pa razmislite da li želite kvalitetniji brodski pod ili povoljniji parket ili laminat (za laminat ćete platiti postavku 3€ do 5€ po m2).

GREJANJE (160€ - 220€ po komadu)
Ukoliko vaš stan ima centralno grejanje, najbolje je da zadržite radijatore i samo ih prefarbate. Razmislite da li u kupatilu želite da imate sušač umesto radijatora, jer vam to neće biti velika stavka, a uštedeće vam na prostoru. Naravno, uvek imate i opciju da zamenite sve radijatore i promenite poziciju postojećih.

ZAVRŠNI RADOVI
U završne radove spadaju postavljaje lajsni parketa, silikonisanje, završna ruka krečenja, što ste već sve platili. Ovo je vreme i kada treba da odlučite da li u nekoj prostoriji želite da postavite tapete (3€ - 4€ po m2) i posao dogovorite sa molerom.

Nakon renoviranja čeka vas najlepši deo posla, a to je postavljanje galanterije i rasvete, sanitarija, kuhinjskih elemenata, nameštaj, detalji.

Kada budete pravili budžet za renoviranje stana, naš savet je da na sve troškove odvojite još 15-20% za sve vanredne i sporedne situacije i budete sigurni da imate sredstva da kompletno renovitate vaš stan.

Srećno!