ZANIMLJIVE ČINJENICE O VRATIMA
POZOVITE NAS

ZANIMLJIVE ČINJENICE O VRATIMA

21.10.2022.

U današnje vreme, sobna vrata pored svoje osnovne uloge, imaju mnogo veće značenje za jedan dom. Pored glavne funkcionalnosti, vrata su važna zbog sigurnosti, obezbeđivanja intime, ali predstavljaju i prepreku buci. Većina unutrašnjih vrata je opremljena mehanizmima za zaključavanje kako bi se omogućio selektivan pristup prostorijama. Sobna vrata imaju umetničku svrhu i učestvuju u formiranju utiska o onome što leži iza. U određenim situacijama, unutrašnja vrata se takođe mogu posmatrati kao simbol želje za privatnošću.

Vrata mogu imati i simbolično značenje. Na primer, poklanjanje ključeva od određenih vrata, može imati veliku važnost, a predstavljaja znak bezuslovne dobrodošlice i prijateljsku nameru. Takođe, vrata u književnosti i umetnosti uopšte, često predstavljaju simbol promene.

U ovom blogu smo hteli da vas upoznamo sa zanimljivostima o vratima koje možete pročitati u nastavku.


1. Istorijska činjenica

Arheolozi su otkrili ono što misle da su najstarija evropska vrata u Cirihu. Koristeći datiranje na drvetu, procenjuju da su vrata stara oko 5.100 godina.


2. Rekord

Najveća vrata na svetu navodno su na ulazu u NASA zgradu za montažu vozila u svemirskom centru Kenedi. Mere ogromnih 456 stopa i potrebno im je oko 45 minuta sata da se otvore ili zatvore.


3. Ideja o okretnim vratima

Filadelfijski pronalazač po imenu Theophilus Van Kannel dobio je prvi patent za okretna vrata 1888.


4. Patent pre patenta

Pre otprilike 4.000 godina, Egipćani su stvorili prototip brave. Međutim, tek 1861. ovaj oblik brave je postao popularan kada je Linus Yale patentirao model koji se otvarao malim, ravnim ključem.


5. Protest bojama

U Irskoj vrata su uglavnom veoma šarena i vizualno upečatljiva. To je zato što je njenim stanovnicima naređeno da oboje svoja vrata u crno u znak žalosti zbog smrti kraljice Viktorije. Umesto toga, ofarbali su svoja vrata različitim bojama kao čin pobune. Zbog ovoga ni dan danas, farbana vrata Ircima nisu ni malo strana.


6. Bog vrata

Mesec januar je dobio ime po rimskom Bogu Janusu. Bog Janus je bio rimski bog početka, završetka, prelaza, kapija, vrata i ulaza. U njegovu čast, vrata bi se uvek otvorila ka unutra, što predstavlja čin dobrodošlice ne samo gostiju, već i samog Boga.


7. Zabrinuta Marija Terezija

Kažu da je Marija Terezija, vladarka Austrougarske, čuvši da je kompletna svadba sa svatovima poginula u zapaljenoj zgradi iz koje nisu mogli da izađu zbog vrata koja su se otvarala ka unutra, jer se gomila ljudi u panici nagurala na izlazu. Nakon ovoga, naložila je da se svim objektima ugrade vrata koja se otvaraju ka spolja.


8. Cirkulacija energije

Feng Shui nalaže da treba imati otvoren, jasan put do vrata. Što treba da obezbedi harmoničan tok energije.

Prvobitna vrata sastojala su se od jednostavne drvene ploče sa šarkama. Ništa više, ništa manje. Kao što možemo pretpostaviti, ovakva vrata su služila samo jednoj svrsi, bez dodatnih pogodnosti i bila su lošijeg kvaliteta. Nisu imala bezbednosne karakteristike ili osigurano izdržljivost. Današnja vrata se prave od pažljivo odabranih materijala. Na primer, kada su u pitanju unutrašnja sobna vrata, najbolji izbor materijala je medijapan. Pored obaveznih funkcionalnosti, danas sobna vrata imaju i dekorativnu svrhu, pa se otvara i pitanje uklapanja sobnih vrata uz boju zidova u stanu ili nameštaja i ostatka enterijera.

Kontaktirajte Supporta prodajnog agenta putem telefona 034 200 378 ili putem mejla prodaja@supporta.rs i u dogovoru sa njim dobićete odgovore na sva pitanja kao i informaciju o Supporta ponudi i o vama najbližem Supporta prodajnom salonu.