KAKO REŠITI UOBIČAJENE PROBLEME SA VRATIMA?
POZOVITE NAS

KAKO REŠITI UOBIČAJENE PROBLEME SA VRATIMA?

19.7.2022.

Bez obzira da li su vaša sobna vrata tek postavljena ili su tu već godinama, postoji mnogo različitih vrsta problema koji se mogu pojaviti. Nedostaci koji se kreću od potrebe za podmazivanjem do istrošenih šarki mogu uzrokovati probleme koji su iritantni i nezgodni.

Ako se prepoznajete u ovim ili nekim sličnim problemima, pročitajte tekst do kraja i pokušajte da rešite problem. Ukoliko je već krajnje vreme i odlučili ste se za nova unutrašnja vrata, tu smo da ponudimo proizvodnju, prodaju i ugradnju najkvalitetnijih vrata, savremenog dizajna i domaće proizvodnje.


1. Problemi sa šarkama

Šarke igraju značajnu ulogu u mogućnosti otvaranja i zatvaranja vrata. Iako one obavljaju većinu posla kada je u pitanju otvaranje i zatvaranje, probleme sa šarkama je prilično lako popraviti.

Jedan uobičajeni problem sa šarkama, koji se prirodno može pojaviti tokom vremena i svakodnevne upotrebe, je slabljenje šarki gde posle nekog vremena one postanu prilično labave. U najvećem broju slučajeva pojavljivanja ovog problema, sve što treba da uradite je da ponovo zategnete šrafove pomoću ručnog ili električnog alata.

Još jedan čest problem je škripa šarki. Da biste rešili ovaj problem, samo uzmite malo VD-40 ili maslinovog ulja i podmažite temeljno celu šarku (sve njene delove), a zatim obrišite višak maziva. Ako nakon ovoga niste rešili problem, šarka je najverovatnije prestara i zarđala, tada ćete morati da zamenite celu šarku.


2. Problemi sa zatvaranjem vrata

Često se dešava da odjednom sobna  vrata prestanu da se zatvaraju lako. To može biti veoma izluđujuće, pogotovu ako to podrazumeva da ustanete više puta da biste ih zatvorili i tako u krug. Ili kada god vam dolazi neko ko nije upućen u problem koji vam stvaraju vaša unutrašnja vrata, morate ispočetka da objašnjavate novu tehniku zatvaranja ili jednostavno da idete za tom osobom i glumite “vratara”. Umesto da koristite nešto teško da držite sobna vrata zatvorena ili da više puta pokušavate da ih zatvorite, problem možete lako da rešite tako što ćete proveriti kako se sobna vrata uklapaju u okvir.

U zavisnosti od toga kako se uklapaju unutrašnja vrata u svoj okvir, možda ćete morati da ugradite duže šrafove ili da podesite zapornu ploču nagore ili nadole da biste sve ponovo poravnali. Vrata moraju biti u mogućnosti da dodiruju zapornu ploču kako bi se otvorila i zatvorila kako treba.


3. Vrata stvaraju promaju

Unutrašnja vrata koja propuštaju promaju, nisu samo neprijatnost, već mogu drastično uticati na vaše račune za energiju jer ćete češće koristiti sistem grejanja i hlađenja da biste regulisali temperaturu u zatvorenom prostoru.

Da biste rešili ovaj problem, prvo morate da shvatite kako promaja ulazi kroz vaša sobna vrata. Najčešće se to dešava zato što se vaša unutrašnja vrata ne zatvaraju u ravni sa okvirom ili zato što ima previše prostora između samih vrata i okvira.

U najvećem broju slučajeva, zamena ili dodavanje novih zaštitnih slojeva sprečiće ulazak ili izlazak vazduha. Ako ovo ne reši vaš problem, moraćete da razmislite o zameni čitavih vrata.


4. Vrata se glave

Sobna vrata koja se glave mogu biti uzrokovana nečim tako jednostavnim kao što je prljava šarka ili nečim tako komplikovanim kao što je temelj. Kada krenete da rešite problem sa glavljenjem vrata, počnite sa jednostavnim rešenjima.

Prvo pokušajte da očistite šarke. Ako to ne uspe, vreme je da kopate malo dublje i vidite gde se vrata mogu zaglaviti. Proverite dovratnik i vidite da li treba da dodate malo prostora da biste sprečili glavljenje.

Ako ni to nije uzrok problema, možda imate višak tačaka zavarivanja na vratima koje je potrebno izbrusiti.


5. Iskrivljena vrata

Vremenom, ako su sobna vrata bila izložena vlazi ili se ne uklapaju dobro u graničnik vrata, mogu početi da se iskrivljuju. Prvo, proverite da li je okvir u ravni sa zidom.

Ako su sobna vrata oštećena i iskrivljena zbog vlage, najbolje je da ih zamenite.


6. Vrata se sama zatvaraju

Unutrašnja vrata koja se sama zatvaraju mogu biti frustrirajuća. Uglavnom, to se dešava zato što su sobna vrata veoma labava i zatvaraju se zbog sopstvene težine, međutim, kada postoji strujanje vazduha, može se desiti i da jako zalupe.

Da biste to sprečili, moraćete da dodate malo otpora u šarke vrata tako što ćete udariti čekićem na gornju iglu šarke i napraviti krivinu na njoj. Takođe možete dodati oprugu i podesiti je da sprečite zatvaranje vrata.


Supporta vam nudi veliki izbor kvalitetnih unutrašnjih vrata od medijapana. Mi se trudimo da predvidimo svaki problem i unapred ga preventivno rešimo, upravo zato je medijapan naš izbor kada je u pitanju materijal naših vrata domaće proizvodnje. Kvalitetan, pogodan za izradu unutrašnjih farbanih vrata, nije sklon deformisanju tokom vremena, a uz to ekološki prihvatljiv, to je sve što traže naša sobna vrata! Takođe, ovo je materijal koji nam nudi veliku slobodu kada je u pitanju dizajn, pa zato i imamo širok asortiman raznih vrata i sigurni smo da se neka od njih mogu uklopiti upravo i u vaš stil.

Kontaktirajte Supporta prodajnog agenta putem telefona 034 200 378 ili putem mejla prodaja@supporta.rs i u dogovoru sa njima dobićete odgovore na sva pitanja i dobićete informaciju o vama najbližem Supporta prodajnom salonu.