AKTIVNOSTI KOJE TREBA DA URADITE PRE NEGO ŠTO ZAPOČNETE RENOVIRANJE STANA
POZOVITE NAS

AKTIVNOSTI KOJE TREBA DA URADITE PRE NEGO ŠTO ZAPOČNETE RENOVIRANJE STANA

9.12.2022.

Pokušali smo da prikupimo sve stvari koje se obično zanemare, a treba ih proveriti pre nego što se započne renoviranje stana. Nadamo se da će vam blog koji je pred vama pomoći da ništa ne propustite i da izbegnete potencijalne „glavobolje“ koje mogu nastati ako ste u pripremi renoviranja stana. Ne brinite, savršeno renoviranje stanova bez nailaženja na probleme i zastoje je sasvim sigurno moguće, ali morate imati pametan plan da biste izbegli neke potencijalne zamke.


1. Plan je ništa. Planiranje je sve.

Zamislite da je renoviranje stana projekat koji vi vodite. Prvi korak je, naravno, planiranje renoviranja. Razmišljajte o rokovima i finansijama. Razmotrite kada je pravi trenutak da započnete renoviranje. Razmotrite kojim budžetom raspolažete i da li je on u skladu sa rokovima koje ste zadali. Tek kada se sve kockice poklope, sigurni ste da možete dalje. U toku planskog perioda, trebalo bi da popričate sa komšijama. Sigurno ćete prikupiti neke korisne informacije koje niste znali u vezi sa zgradom ili okruženjem, ukoliko renovirate kuću. Ovo je pogotovu bitno, ako ste novi u okruženju, ali i ako je neko od komšija nedavno bio u vašoj situaciji. Pored ovoga, upoznaćete se sa ljudima koji treba da imaju razumevanja za gužvu koju ćete praviti u periodu renoviranja. Bilo bi lepo da tražite dozvolu od svojih komšija za svoj poduhvat, kako bi oni imali više tolerancije za vas.


2. Razgovarajte sa stručnjacima.

Porazgovarajte sa ljudima sa iskustvom u aktivnostima koje uključuje renoviranje stana. Posebno je bitno da porazgovarate sa nekim građevinskim inženjerom, ukoliko je potrebno da rušite neke delove unutrašnjih zidova kako biste dobili realno mišljenje šta je zapravo moguće. Ukoliko se laički odlučite za neki sličan poduhvat, možete prouzrokovati mnoštvo komplikacija, koje će se ticati celokupne građevine, a ne samo vašeg poseda.


3. Družite se.

Upoznajte svoje komšije pre nego što počnete. Sprijateljićete se sa ljudima koji treba da imaju razumevanja za gužvu koju ćete praviti u periodu renoviranja. Bilo bi lepo da tražite dozvolu od svojih komšija za svoj poduhvat, kako bi oni imali više tolerancije za vas. Vaše renoviranje će pogotovu zanimati komšije na vašem spratu, kao i iznad i ispod, jer će na sve njih na neki način uticati posao koji obavljate. Upravljanje njihovim očekivanjima i blagovremeno informisanje će uveliko doprineti održavanju prijateljskog odnosa tokom izgradnje.


4. Upoznajte svoj vodovod.

Voda i struja, kao i znanje kako da ih isključite, ključni su za svako uspešno renoviranje. Važno je da vaš graditelj bude upućen kako da isključi vodu i struju samo u vašem stanu, a da ne ostavi ostale stanare bez napajanja vodom.


5. Tajming je sve.

I o ovome treba napraviti dogovor sa komšijama, odnosno kućnim savetom. Proverite u koliko sati nije rano da radnici započinju radove svakog dana, pronađite kompromis. Poštujte svačije vreme i ne odstupajte od dogovora. Svaki dan proverite da li su radnici ispunili dogovoren tajming oko započinjanja i završetka radova, pogotovu onih koji proizvode buku.


6. Dozvola za parkiranje.

Prostor ispred zgrade vam je veoma važan u periodu renoviranja. Proverite dostupnost parking mesta za radnike, mesto prilaska kombija ili kamiona i prostor gde možete smestiti kontejner, ukoliko vam je neophodan. Potrudite se da ne smetate nikome, ali da obezbedite mesta za sve ove stvari, kako problem ne bi nastajao u toku radova i pravio zastoje i kašnjenja.


7. Zaštitite zajedničku imovinu.

Zajednička imovina se mora uzeti u obzir u svakom trenutku tokom renoviranja stana. Svaku štetu na zajedničkim prostorijama, koju su prouzrokovali vaši radnici, moraćete da platite vi. Raspitajte se gde možete da nađete zaštitne panele za liftove i stepeništima, kako biste preventivno zaustavili oštećenja tokom prevoza građevinskih materijala. Takođe bi trebalo da sređujete i čistite sve zajedničke prostorije koje ste koristili i to na kraju svakog dana.


8. Isplanirajte porudžbine na vreme.

I pre nego što započnete renoviranje, potrebno je da jasno znate gde ćete naručiti koji deo stolarije i nameštaja, bez obzira što je momenat unošenja nameštaja ili ugradnje sobnih vrata još uvek daleko. Nemojte prepuštati slučaju ovakve stvari, dobro razmislite kome ukazujete svoje poverenje. Mi vam možemo pomoći prilikom izbora unutrašnjih vrata. Sva sobna vrata iz naše ponude su domaće proizvodnje, sa najkvalitetnijim delovima, poput magnetne brave ili skrivenih šarki. Na raspolaganju je veliki izbor modela, dekora i boja, kada su u pitanju farbana vrata, pa ne treba da brinete da li ćete pronaći vrata kakva se uklapaju u dizajn enterijera vašeg doma. Zanimljivo je da u ponudi imamo i klizna vrata, zatim modele sa staklom, furnirana vrata i mnoga druga. Šta god zamislite, mi možemo da napravimo.

Kontaktirajte Supporta prodajnog agenta putem telefona 034 200 377 ili putem mejla prodaja@supporta.rs i u dogovoru sa njim dobićete odgovore na sva pitanja kao i informaciju o Supporta ponudi i o vama najbližem Supporta prodajnom salonu.