ZANIMLJIVOSTI O MEDIJAPANU
POZOVITE NAS

ZANIMLJIVOSTI O MEDIJAPANU

7.12.2022.

Ako već niste upoznati, medijapan (ploča od vlakana srednje gustine) je veštački materijal na bazi drveta koji se koristi u različitim projektima izgradnje, izrade nameštaja, dizajna enterijera, ali se posebno ističe kada su u pitanju unutrašnja vrata. U prethodnom blogu smo već pokušali da vam približimo šta je medijapan i zašto smo mi u Supporta kompaniji sigurni da je to idealan materijal za naša sobna vrata. Do sada je većina nas svesna prednosti medijapana i zašto spada u široko korišćen i postojan materijal, savršen za proizvodnju nameštaja i da se izuzetno ističe kada su u pitanju unutrašnja vrata. Ali, da li ste se ikada zapitali odakle zapravo dolazi medijapan ili za šta se još može koristiti? Danas ćemo predstaviti 5 zabavnih činjenica o medijapanu za koje mislimo da ga čine još fascinantnijim građevinskim materijalom za rad.


1. Nastanak medijapana se desio sasvim slučajno

Godine 1925, Vilijam Mejson je pokušavao da odbačene delove drveta pretvori u izolaciju, ali je umesto toga zaboravio da isključi opremu, što znači da je mašina nastavila da radi tokom cele noći, pretvarajući drvo u tanke, čvrste listiće. Ko bi pomislio da će slučajni incident, kao što je ovaj, dovesti do proizvodnje jednog od najomiljenijih drvenih materijala na planeti?


2. Medijapan je zapravo reciklirani proizvod

Napravljen je od viška drvne strugotine koja se direktno transportuje do proizvođača medijapana koji ih koriste za proizvodnju ovog materijala. Kombinovanjem te strugotine sa visokom toplotom i pritiskom, dobijaju se medijapan ploče. Efikasan i ekološki prihvatljiv, to je pobeda! Upravo ova zanimljiva činjenica čini naša sobna vrata pametnim izborom, ukoliko je ekološko pitanje uključeno u vaš stil života. Više o ovome pročitajte u našem prethodnom blogu.


3. Možete graditi gradove koristeći medijapan

Ali, naravno, minijaturne…

Medijapan je veoma lak za sečenje, toliko da ga neke kompanije koriste za kreiranje sitnih građevina dostupnih za kupovinu, sklapanje i farbanje. Mislim da smo pronašli naš novi omiljeni hobi - pitamo se da li unutra imaju i mini medijapan sobna vrata...


4. Medijapan stvara kvalitetnu zvučnu izolaciju

Možda ovo nije prva stvar koja vam pada na pamet kada razmišljate o medijapanu, ali je zapravo dobar u zvučnoj izolaciji. Muzički studiji često koriste medijapan ploče na zidovima kako bi osigurali da zvuk ostaje unutar prostorije. Sigurni smo da bi svako od nas i vas mogao ovog trenutka da nabroji po nekoliko stvari koje bi želeo da zvučno izoluje pomoću medijapana. Da li mislite da su vam možda potrebna nova sobna vrata kada razmišljate o ovome? I mi!


5. U baštenskom paradajzu ima više formaldehida nego u medijapanu

Postoji nekoliko predrasuda koje kruže o medijapanu, a ova je možda jedna od najzanimljivijih. Kada čujete „medijapan“, često sledi „formaldehid“, ali medijapan nije otrovan materijal za koji većina ljudi pretpostavlja da jeste. Formaldehid je prisutan u smoli koja spaja delove medijapana, ali medijapan ploče koje se proizvode u Evropi, zakonski moraju ispuniti odgovarajuće evropske standarde kako bi se osiguralo da su potpuno bezbedne.

Dakle, ne samo da je medijapan zabavan i lak materijal za rad, već ima i prilično zanimljivu pozadinu.

Na našem sajtu možete se informisati o tome kakve sve mogućnosti pruža ovaj materijal kada je u pitanju dizajn vaših sobnih vrata. Ne zaboravite da posetite i Supporta instagram stranicu gde smo prisutni kako bismo vam pružili inspiraciju ukoliko planirate renoviranje, kupovinu stana, zamenu sobnih vrata ili vam treba pomoć u vezi sa uklapanjem boje zidova i vaših novih vrata.

Kontaktirajte Supporta prodajnog agenta putem telefona 034 200 377 ili putem mejla prodaja@supporta.rs i u dogovoru sa njim dobićete odgovore na sva pitanja kao i informaciju o Supporta ponudi i o vama najbližem Supporta prodajnom salonu.